Kényeztető masszázs babáknak

24.01.2014, Toth Anna Maria

A babamasszázs sokak szemében „menőzésnek” tűnik: ugyan már, minek a csecsemőt masszőrhöz vinni, mikor még egy begörcsösödött izomzattól szenvedő felnőtt sem engedheti meg magának mindig ezt a luxust. Mindez megcáfolására ellátogattunk egy babamasszázsra.


Kellemes környezet, babaillat és valami kimondhatatlan harmónia fogadott. Az eredetileg Indiából származó masszázs egészségügyi célokat szolgál, és szorosabbá fűzi az anyaméhből idegen környezetbe csöppenő csecsemő és a szülő­anya viszonyát – magyarázza kérdésünkre Tóth Anna Mária sepsiszentgyörgyi gyógytornász.

Nálunk manapság szakemberek végzik a babamasszázst, de ha eléggé fogékony rá az anyuka, és szükségét érzi, ő is elsajátíthatja. Az érintés és tornáztatás nagy jelentőséggel bír a csecsemő esetében: a megszokott magzatpozícióból nagyon nehezen tudnak „felengedni” a csecsemők. Minden kisgyerek görcsösen ragaszkodik a biztonságos, megszokott testhelyzetéhez – ennek feloldásához jó, ha masszírozgatjuk, és fokozatosan bevezetjük a szabad mozgás, rugdalózás világába. Felfedezi a körülötte levő dolgokat, illetve tudja kontrollálni a kéz- és lábmozgását a rendszeres masszírozás eredményeképpen. A legajánlatosabb hat hét után babamasszázsra vinni a gyereket.

„Úgy kerültünk kapcsolatba a babamasszázzsal, hogy a pici jobb homlokcsontja láthatóan kinnebb állt, mint a bal, érdeklődni kezdtünk, hogy mi lehet az oka, és mit lehet tenni. Ferde nyakkal született, ami általában azért következik be, mert vagy túl kicsi a hely a méhben, vagy a magzatzsinór a nyakára tekeredik. Három hónapja járunk, de szemmel látható a javulás: a gerince sem áll már olyan ferdén, ha hasra fekszik, és a homlokán is alig észrevehető a különbség” – meséli Gy. Turoczki Emese, Balázska édesanyja.

A gyerekeknek nem fájdalmas, általában szeretik, persze szükséges egy úgynevezett megszokási idő, míg megismerik egymást a szakemberrel. A masszázs, majd tornáztatás ideje alatt olívaolajjal kenegeti Anikó a babákat, de lehetne használni házilag készített körömvirág-olajat is. A kényeztetés jót tesz a gyomorműködésnek is, a sokszor gázokkal, bélgörcsökkel küszködő piciknek segít a megkönnyebbülésben.

Csípőficam, ferde nyak, dongaláb, lusta vagy túlsúlyos babák esetén a masszázzsal nagy eredményeket érhetnek el a szakemberek.

Hogyha nincsenek komolyabb egészségügyi problémák a babáknál, jó a szülőket is bevonni. „A kezdeti mozdulatokat mindenképp ajánlatos szakembertől megtanulni, de igazi megnyugvás lehet a picinek, ha otthon tovább folytatódik a kényeztetés.” – meséli Anikó.

Masszázsra nem ajánlatos tele, vagy üres pocakkal érkezni, tehát indulás előtt egy órával legyen az utolsó étkezés. Közvetlenül alvás után se próbálkozzunk masszírozással, nem biztos, hogy pozitívan fogja értékelni a csöppség.Cikkek

Etiam vulputate massa quis lectus adipiscing, a bibendum odio blandit. Sed sed placerat dolor, suscipit tempor orci. Aliquam erat volutpat. Pellentesque justo quam, placerat nec condimentum nec, sollicitudin in magna. Phasellus porta consequat sapien sit amet semper. Donec aliquet mauris non urna laoreet, non aliquet dui auctor. Donec placerat purus id diam mollis elementum. Morbi tempus tincidunt erat fringilla mattis. In a sapien sem. Aliquam in diam magna.