Fizikoterápia 

A természet energiáit /kémiai, mechanikai, hő, elektromos, mágneses/ használja fel a gyógykezelés során. Ez a fajta gyógyítás a legősibb ágnak tekinthető.

A kezelendő testrészre helyezett műanyag elektródán keresztül jut a megfelelő feszültségre lecsökkentett elektromos áram a test szöveteibe. A bőrfelület és az elektróda közé nedves anyag (textil, szivacs) kerül. Így akadályozható meg az elektromos áram okozta égési sérülés. Az elektródákat az esetleges elmozdulás megakadályozása végett gumiszalaggal rögzítik (stabil galvánkezelés). A kezelt testrészen bizsergő áramérzés és átmeneti bőrpír alakul ki. Kezelés közben az áram erősségét – a beteg visszajelzése alapján – a szakember állítja be.


    A fizioterápia hatásai:

    ·     a fájdalom csökkentése

     ·      vérbőség fokozása

     ·      a gyulladás csökkentése

     ·      izomerősítés

     ·      izomrelaxálás

     ·      mozgáskoordináció javítása


Központunkban a következő kezelések állnak rendelkezésre:

- Stabil galván kezelés: A galvánáram fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, értágító hatású. Helyi vérbőséget okoz, amely a bőr kipirosodását eredményezi .

- Iontoforézis: Galvánáram segítségével gyógyszereket, szükséges ásványokat  juttatunk a bőrön keresztül a szervezetbe. Fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, kontraktúra oldó hatással bír. 

- Diadynamikus áramkezelés: Hatásai az áramforma függvényében lehetnek: ödémacsökkentés, fájdalomcsillapítás, gyulladáscsökkentés, értágítás, kötőszövet fellazítása, izomstimulálás.

- Szelektív ingeráram kezelés: A nem megfelelően működő, gyengült vagy bénult izom regenerációjára, izomerősítésre alkalmas. Elsősorban akut esetekben jó rehabilitációs eszköz.

- TENS: A kezelés elsősorban az idegek stimulációján keresztül éri el gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, izomlazító hatását. Akut és krónikus esetekben is jól alkalmazható.

- Interferencia kezelés: Középfrekvenciás kezelés. Izomstimuláló, görcsoldó, fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, keringésjavító hatású elektromos kezelés. Bármely testtájon alkalmazható. 

 - Ultrahang kezelés: Mikromasszázs hatása fokozza a vérátáramlást, melegíti, lazítja az érintett területet, kitűnő fájdalomcsillapító és izomrelaxáló. Növeli a kezelt terület oxigénellátását, ezáltal javítja a gyógyulási folyamatokat.

- Polarizált fény-terápia (Bioptron lámpa): Legfőbb hatásai: fokozza a test regenerációs képességét, ezáltal felgyorsítja a test saját gyógyulási folyamatát, fokozza a mikrokeringést, harmonizálja az anyagcsere folyamatokat, erősíti a szervezet immunrendszerét.